НОВ СТАН ИЛИ СТАР СТАН

НОВ СТАН ИЛИ СТАР СТАН

Одлуката каков стан да купите никогаш не е лесна. Без разлика дали се работи за стан за живеење или инвестиција во недвижнина, одлуката долгорочно ќе влијае на Вашите финансии. Покрај квадратурата, локацијата, ориентацијата и распоредот, еден од најважните избори на почетокот е да одберете дали ќе купите стар или нов стан.

За да Ви помогнеме да ја донесете правилната одлука, ги наведуваме нашите аргументи ‘‘за‘‘ и ‘‘против‘‘ во изборот на нов или стар стан.

Новите станови, доколку не е потребно да се чека за вселување, се идеални доколку треба да се вселите брзо. На пазарот се наоѓаат ‘‘гарсоњери‘‘ со мали кавдратури и станови со повеќе спални. Најчесто се со отворен тип на дневен простор каде што  дневната, трпезаријата и кујната се во еден интегрален простор.

ЗА НОВ СТАН

-Доколку е во градба може да одберете под, плочки и можни се промени во распоредот на просториите

-Има подобра изолација на фасадата и нови прозори со што се заштедува енергија за греење

-Градени со најнови материјали за градба и инсталации.

ПРОТИВ НОВ СТАН

-Потешко се наоѓа стан со добар функционален распоред

-Понекогаш греењето е несоодветно решено

-Паркинг местото најчесто се наплаќа дополнително.

 

Старите станови доколку сакате да добиете квалитетен простор покрај ентериерното уредување имаат и потреба од реновирање или реконструкција. Можни се промена на фасадни прозори и врати, ентериерни врати, паркет, плочки, електрични и водоводни изнсталации, санитарии, нови преградни ѕидови и подобрување на изолацијата. После овие интервенции станот добива нови кавлитети и има зголемена пазарна вредност.

ЗА СТАР СТАН

-Често пати старите станови имаат поубава локација

-Стариот стан има пониска цена

-Најчесто имаат подобар распоред и се запазени стандардите за проектирање.

ПРОТИВ НОВ СТАН

-Потешко се наоѓа стан со добар функционален распоред

-Понекогаш греењето е несоодветно решено

-Паркинг местото најчесто се наплаќа дополнително.

Доколку Ви е потребен совет, консултација или проект за стан слободно контактирајте не за да Ви помогнеме во носењето на овие важни одлуки.

Побарајте понуда тука

Или контактирајте нѐ на:

е-mail: ateljeproekting@gmail.com

тел: +389 70 367 499
+389 70 935 277